TREBAMO I VAŠU POMOĆ

Muzej "Kuća Šenoa" treba i vašu pomoć radi očuvanja tradicije!

Muzej umjetnosti i kuća u kojoj se čuvaju uspomene obitelji jednog od naših najvećih književnika Augusta Šenoe treba vašu pomoć! Uslijed potresa koji je zahvatio naš glavni grad, osim brojnih privatnih objekata u kojima su živjele obitelji i građevina koje su od neizostavne važnosti za zdravlje, obrazovanje i kulturu građana, stradala je i Kuća Šenoa, pretvorena u muzej umjetnosti 2016. godine. Zaštićena građevina smještena u Mallinovoj 27 predstavlja četiri generacije obitelji Šenoa tijekom 182 godine života u Zagrebu i prezentira neopisivo kulturno dobro Hrvatske. Potres koji je u nedjelju zahvatio šire zagrebačko područje ostavio je traga na Kući Šenoa. U potresu je stradalo krovište muzeja, srušeni su dimnjaci koji su sa sobom povukli crjepove, zidovi i stropovi su napuknuli, a potreba za hitnom sanacijom i financijskom pomoći pri obnovi je nužna.

Kuća u kojoj se vjerno čuva ostavština Augusta Šenoe, najutjecajnijeg i najplodnijeg hrvatskog pisca 19. stoljeća, može se obnoviti, no za to treba pomoć svih ljubitelja kulture i povijesne jezgre Grada Zagreba. Mali obiteljski muzej ima velik značaj za hrvatsko kulturno i književno dobro, a kao potvrda tome došlo je i uvrštavanje na Listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.

Kuća Šenoa iz više je razloga značajan i vrijedan kulturni lokalitet Republike Hrvatske. Izgradio ju je 1928./29. dr. Milan Šenoa, sin Augusta Šenoe, za svoju obitelj, a o nasljedstvu i očuvanju obiteljske tradicije brinula se i udovica Augusta Šenoe, Slava, koja je nastavila živjeti u kući s Milanovom obitelji. Obitelj Šenoa dičila se zanatima poput pekarstva koje je usavršio Johannes Schöynoha, djed Augusta Šenoe, kao i tradicionalnim slastičarstvom koje je proslavio Augustov otac, kaptolski sladopek Alois Schönoa. Nemjerljivo vrijednu ostavštinu cijele obitelji Šenoa kasnije su njegovali i Augustovi sinovi, geograf i književnik Milan Šenoa i slikar Branko Šenoa te Milanov sin povjesničar umjetnosti Zdenko Šenoa. Upravo je Zdenko Šenoa kao jedini Augustov unuk do kraja svog života sa suprugom Marijom čuvao i popisao obiteljsku ostavštinu. Brigu su kasnije preuzeli njihovi nasljednici, obitelj Reis, koji su osnovali udrugu Svi naši Šenoe i otvorili muzej Kuća Šenoa javnosti.

Kako bi povijest obitelji Šenoa ostala i nadalje očuvana za buduće generacije učenika i studenata te kako bi građani uživali u predivnoj, stoljećima krojenoj zagrebačkoj priči, pomoć je više nego dobrodošla.

Zainteresirani za pomoć donacije mogu uplatiti na račun Udruge "Svi naši Šenoe", Ulica Ive Mallina 27, 10000 Zagreb:

IBAN: HR34 2360 0001 1025 5258 6 (HR3423600001102552586) kod Zagrebačke banke d.d.
SWIFT: ZABAHR2X

svrha uplate:

donacija za saniranje štete nakon potresa

KUĆA ŠENOA PRIJE POTRESA

KUĆA ŠENOA POSLIJE POTRESA

Učitavam...