OBITELJ ŠENOA

Marija Šenoa rođ. Galović

27.11.1931. - 22.9.2011.
Obiteljsko stablo Šenoa

Marija Šenoa bila je druga supruga Zdenka Šenoe. Rođena je u Sikirevcima u Slavoniji kao prvo od petero djece (djevojački Galović). Djetinjstvo je provela u slavonskom selu Strizivojna kod djeda po majci Marka Maršića i majčinih sestara Kate Maršić i Anice Maršić.

Završila je učiteljsku školu u Osijeku i kao učiteljica se zaposlila u Remetincu (Hrvatsko zagorje). Nakon preselenja u Zagreb zaposlila se kao učiteljica u Osnovnoj školi Selska cesta (danas Osnovna škola "August Šenoa"), a uz rad je studirala pedagogiju i psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U prvom braku s Josipom Crnički rodila kćer Jasminu (udana Reis). Baka Marka i Ivana Reisa.


Marija Šenoa, Jasmina Reis, Zdenko Šenoa i Marko Reis na proslavi Zdenkovog 80. rođendana, 1998.

Marko Reis, Zdenko Šenoa, Ivan Reis i Marija Šenoa na proslavi Zdenkovog 80. rođendana, 1998.

Nakon diplomiranja radila kao pedagog u Osnovnoj školi "August Šenoa" i Osnovnoj školi "Mihovil Pavlek Miškina", gdje je jedno vrijeme bila i ravnateljica - do 1971. godine, kada je suspendirana kao aktivna sudionica Hrvatskog proljeća. Radila je u kao pedagog u učeničkom domu u Opatičkoj ulici, a u mirovinu je otišla s mjesta pedagoga u Srednjoj medicinskoj školi u Zagrebu.

Marija i Zdenko Šenoa vjenčali su se u Osijeku, 14. listopada 1978. godine. U braku su bili 27 godina. Godinama su zajedno radili na obimnoj i vrijednoj dokumentaciji i ostavštini članova obitelji Šenoa sa željom osnivanja "Kuće Šenoa" u obiteljskom vlasništvu o čemu svjedoče pisma i bilješke.


Marija i Zdenko Šenoa, Glorija od 3.7.1998.

Marija Šenoa, Ivan Reis i Zdenko Šenoa, Glorija od 13.10.2000.

Zahvaljujući njihovom velikom angažmanu postavljena je izložba Branimira Šenoe u galeriji "Mala" i njegova retrospektivna izložba u Umjetničkom paviljonu, izložba crteža i silueta Augusta Šenoe u galeriji Šovagović, u Pečuhu i na Širokom brijegu, te izložbe molitvenika obitelji Šenoa u Velikoj Gorici i u Vojnom ordinarijatu u Zagrebu.

Zajedno sa mužem Zdenkom Šenoa objavljuje knjigu "Biskupski sladopek" u kojoj pišu o povijesti obitelji Šenoa i objavljuju stare recepte za slastice Aloisa Schönoe. Prije toga Zdenko Šenoa je preveo recepte s njemačke gotice na hrvatski jezik. Rad na knjizi trajao je četiri godine.


Marija i Zdenko Šenoa - Biskupski sladopek

Učitavam...