OBITELJ ŠENOA

Julije Šenoa

12.2.1845. - 10.10.1897.
Obiteljsko stablo Šenoa

Brat Augusta Šenoe.

Završio je naukovanje u Zagrebu kod trgovca Schnappa, nakon čega se zaposlio u Prvoj hrvatskog štedionici. Napredovao je do položaja prvog podravnatelja banke. Nakon smrti brata Augusta postao je skrbnik njegovoj ženi i djeci.

Bio je izrazito veseo i duhovit čovjek. Pored ozbiljnog službeničkog posla bavio kazalištem i književnosti. Jedan je od utemeljitelja kluba „Kvak“ s nadimkom Kvaković.

"Kvak" je bio isključivo muški klub po uzoru na slične klubove u Europi, Americi i Japanu. Znak kluba bio je žabac, a članovi su se dijelili na kvakače, regače i mukače.

Prva adresa kluba bila je u gostioni na Savskoj ulici (kvakanje žaba dalo inspiraciju za naziv kluba), a posljednja adresa kluba bila je u podrumu u Demetrovoj ulici. Zidove kluba oslikali su Mensi Clemet Crnčić i Branko Šenoa. Svrha osnivanja kluba bila je razbibriga i zabrana bavljenja politikom i religijom. Sastajali su se subotom, a povremeno su na predstavama mogle biti prisutne i žene.

Julije Šenoa pisao je komedije, parodije, jednočinke, glumio, komponirao ("Otelo iliti mletački črnec iz Venecije"; "Pjevački megdan na Počkaj gradu oliti Moć vesele sudbine proti nabuhloj nadutosti"; "Trovatore i Cavalleria Rusticana" i dr.) koje su uvrštene u "Sbirku kvakačkih šaljivih popievaka i inih sastavaka" (1889.).

Također je svirao i pjevao, a za neke svoje predstave izrađivao je i scenografiju.

Njegove komedije izvodile su se i u Hrvatskom zemaljskom kazalištu na Gornjem gradu ("Skupi liek", "Kobna cvjetača", "Pagat ultimo" i "Pod uvjetom").


Plakat za komediju "Skupi liek" Julija Šenoe izvedenoj u Hrvatskom zemaljskom kazalištu 27.10.1878.

Autor je kupleta "Same takve stvari", "Klopotac", "Naš Tuškanec" i "Sujevjerja", te jednočinki "Svakom loncu poklopac", "Virginia" i "Suzama do cilja".

Njegova duhovitost i sklonost društvenoj kritici došla je do izražaja i u tzv. umorstvima "Grozno umorstvo na Lašćini", "Paklensko umorstvo" i "Grozno barbarsko tiranstvo".

Nesebično je pomagao obitelj svog pokojnog brata Augusta, ali i brojne glumce. Uz to stigao se baviti hobijima – bio je numizmatičar, skupljač narodnih nošnji i leptira.

Bio je oženjen Isabellom Podrmansky, glumicom Hrvatskog zemaljskog kazališta s kojom je imao sina (Aurela) i dvije kćeri (Zoru i Idu).


Isabella Šenoa s djecom

Isabella Šenoa s djecom

Učitavam...